Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) maakt volop gebruik van sociale media, maar over zichzelf geeft leider Abu Bakr al-Baghdadi nauwelijks iets prijs via Facebook en Twitter.

Kalief Ibrahim, zoals hij zichzelf noemt sinds de stichting van zijn 'kalifaat', is gesteld op zijn privacy. Hij moet ook wel, want de VS hebben een prijs van 10 miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

Al-Baghdadi werd in 1971 geboren als Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri. Hij groeide op in Samarra, ten noorden van Bagdad. Daar viel hij slechts op doordat hij aardig kon voetballen. "Hij was onze Messi", vertelde een teamgenoot van weleer onlangs aan de Britse krant The Telegraph.

De man die nu zijn Islamitische Staat met grof geweld probeert uit te breiden, komt uit een familie van soennitische islamitische predikers. Hij claimt dat hij een afstammeling is van de profeet Mohammed. Dat is een van de redenen waarom hij de aangewezen man zou zijn om de staat te leiden.

Islamitische cultuur

Al-Baghdadi promoveerde op de islamitische cultuur, geschiedenis en wetgeving aan de Islamitische Universiteit in de stad waar hij zichzelf naar heeft vernoemd (Bagdad). Na zijn studie predikte hij volgens de BBC een tijdje in zijn geboorteplaats Samarra.

Hoe de jonge geestelijke zich ontpopte tot gewelddadig jihadist is onduidelijk. Feit is dat hij na de Amerikaanse inval in Irak gevangen heeft gezeten in het Amerikaanse Camp Bucca.

Mogelijk leerde hij daar strijders van al-Qaeda kennen. Maar zelfs op de basale vraag hoe lang hij vastzat, zijn verschillende antwoorden. Hij kwam uiteindelijk vrij, omdat hij niet belangrijk werd geacht.

Opklimmen

Daarna klom hij snel op binnen de organisatie die toen nog al-Qaeda in Irak heette. Na de dood van twee leiders kreeg Al-Baghdadi in 2010 de touwtjes in handen. Onder hem kwam het tot een breuk met al-Qaeda en ging de organisatie verder als Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL, ook vaak ISIS genoemd).

Over zijn privéleven is weinig bekend. Zo lijkt niemand te weten hoeveel vrouwen en kinderen hij heeft. Over zijn hoofddoel is Al-Baghdadi wel open. Toen hij afgelopen zomer opdook in een moskee in Mosul, riep hij alle moslims ter wereld op in zijn kalifaat te komen wonen.

De islamitische staat in Irak en Syrië is wat hem betreft een eerste stap naar een groter land waarin moslims leven volgens de strikte regels van het islamitisch recht, de sharia.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS