De kapitein van het gestrande cruiseschip Costa Concordia heeft dinsdag in de rechtbank een verklaring afgelegd over het ongeluk dat in 2012 aan 32 mensen het leven kostte.

Francesco Schettino zegt het schip dicht bij de kust te hebben laten varen om de passagiers en een bemanningslid een plezier te doen.

Schettino ontkende dat hij vlak langs Giglio voer om een Moldavische danseres te imponeren die hij op de brug had ontvangen. De vrouw heeft eerder verklaard dat ze met de kapitein een relatie had.

Schettino zei dat hij "drie vliegen in een klap wilde slaan". Hij wilde een eerbetoon aan het eiland en een gepensioneerde collega brengen, passagiers eens een andere ervaring bieden en de gastheer een plezier doen.

De Costa Concordia zou onder leiding van Schettino al vaker vlak langs het eiland zijn gevaren. Maar in januari 2012 ging het mis. Het schip voer op een rif af, waardoor een gapend gat in de romp ontstond. Het schip maakte slagzij en de 4.200 passagiers moesten in allerijl van boord worden gehaald.

Video: Kapitein Costa Concordia: ik was handig bezig

Overboord

Volgens de advocaten van Schettino zijn er geen doden gevallen toen het schip op het rif liep. Dat zou later pas zijn gebeurd, toen bleek dat een noodaggregaat niet werkte en waterdichte compartimenten niet waterdicht bleken. Ook ontkent Schettino te snel van boord te zijn gegaan. Naar eigen zeggen sloeg hij overboord.

Schettino zat dinsdag ineengedoken achter een tafel in een theater dat als rechtszaal dienst doet. Volgens zijn advocaat was de kapitein "gespannen en geconcentreerd".

Hij wordt berecht voor dood door schuld, het veroorzaken van schipbreuk en het niet als laatste verlaten van het schip. Als Schettino schuldig wordt bevonden kan hij twintig jaar cestraf krijgen. Met vijf andere verdachten is een schikking getroffen.