De minister van Binnenlandse Zaken en de politiechef in Kenia zijn dinsdag afgetreden na een nieuwe bloedige aanslag van de uit Somalië stammende terreurbeweging al-Shabaab. 

Daarbij vielen in het oosten van Kenia bijna veertig doden.

Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De regering van president Uhuru Kenyatta heeft dinsdag in een reactie laten weten dat minister van Binnenlandse Zaken Joseph Ole Lenku en politiechef David Kimaiyo opstappen.

De naar schatting meer dan twintig terroristen vielen in de nacht van maandag op dinsdag een steengroeve aan en vermoordden er niet-islamitische werknemers.

Volgens ooggetuigen zijn de meeste slachtoffers door het hoofd geschoten. Vier anderen zijn onthoofd. De slachtoffers werden door de terroristen verrast toen ze in tenten lagen te slapen.

Somalië

De getroffen steengroeve in de regio Mandera is niet ver van de grens met Somalië. Anderhalve week geleden was er in de streek ook een aanslag van al-Shabaab.

Toen doodden de extremisten 28 mensen nadat ze een bus hadden gekaapt. De bus werd naar Somalië gereden waar passagiers die niet in staat waren de Koran te lezen, werden vermoord.

Video: Minister en politiechef weg na aanslag

Winkelcentrum Nairobi

In Kenia worden de afgelopen jaren vaak aanslagen gepleegd. Het bekendst is de aanval op een winkelcentrum in Nairobi, vorig jaar. Al-Shabaab gijzelde toen vier dagen lang een aantal mensen in het gebouw. Uiteindelijk vielen door de aanval en de belegering door Keniaanse troepen zeker zeventig doden.

Al-Shabaab liet dinsdag weten dat het met de aanvallen Kenia wil straffen voor het sturen van troepen naar Somalië.

Achtergrond: Verzwakt al-Shabaab nog altijd gevaarlijk