Rond het vliegveld van Donetsk, de belangrijkste stad die door de pro-Russische rebellen wordt gecontroleerd, gaat een staakt-het-vuren gelden. 

Dat zegt een rebellenleider volgens AFP. Ook het Russische nieuwsorgaan Sputnik maakt melding van een overeenkomst, die vanaf dinsdagmiddag zou gelden. 

Een parlementariër van de Volksrepubliek Donetsk, zoals de rebellen hun regio zelf noemen, zou hebben gezegd dat vertegenwoordigers van de volksrepubliek en het Oekraïense leger een akkoord hebben gesloten. 

Bij gevechten om het vliegveld van Donetsk, een belangrijk strategisch punt voor zowel de rebellen als de regeringstroepen, vielen de afgelopen maanden veel doden. Volgens regering in Kiev vechten Russische commando's mee met de rebellen. 

Loehansk

Zaterdag kwamen de regering van Oekraïne en de rebellen in de Volksrepubliek Loehansk (LPR) al tot een 'principeakkoord' over een wapenstilstand. Dat staakt-het-vuren gaat aanstaande vrijdag in.

Vanaf zaterdag zullen de zware wapens worden teruggetrokken uit het gebied. De vertegenwoordigers van de LPR garandeerden de OVSE dat zij de wapenstilstand kunnen opleggen aan alle troepen in het gebied.

De leider van de rebellen in Loehansk Igor Plotnitski bevestigt dat er een overeenkomst is gesloten, maar zegt dat er nog geen overeenkomst is over hoe groot de gedemilitariseerde zone tussen de strijdende partijen wordt. 

In het verleden is gebleken dat wapenstilstanden niet heilig zijn voor zowel het leger als de separatisten. Met enige regelmaat werden afspraken geschonden. 

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne