De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry praat deze week met Europese leiders over nieuwe sancties tegen Rusland. 

''Die kant willen we niet op, maar het kan als het nodig is'', zegt een woordvoerder van het ministerie dinsdag.

De Amerikanen willen dat nieuwe sancties worden besproken, als de pro-Russische rebellen in Oekraïne niet stoppen met het gebruiken van geweld.

De meeste Europese landen staan niet te trappelen om nieuwe sancties in te stellen, tenzij de situatie in Oekraïne plots flink verslechtert. De Russische economie lijdt onder die sancties, maar tegenmaatregelen kunnen ook de Europese landen flink raken.

Destabilisatie

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-landen en Oekraïne veroordeelden dinsdag wel gezamenlijk de ''moedwillige destabilisatie'' van Oost-Oekraïne door Rusland. ''We veroordelen de troepenopbouw van Rusland op de Krim en zijn bezorgd over de Russische plannen voor troepenopbouw in de Zwarte Zee.''
 
De levering van tanks, zware wapens, geavanceerd luchtafweergeschut en militaire aanwezigheid in Oost-Oekraïne noemen de ministers een ''schending van internationale wetten''.

De ministers benadrukken dat de annexatie van het schiereiland de Krim en de verkiezingen in Oost-Oekraïne beide niet zullen worden erkend.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne