Twee broers hebben volgens de Spaanse politie dinsdag bekend dat ze begin 2010 een Nederlander hebben vermoord in het noordwesten van Spanje.

Hiermee is een jarenlang onderzoek vrijwel afgerond, meldt de Spaanse nieuwssite atlantico.net.

De twee broers, Julio (51) en Juan Carlos (47) Rodríques González, hebben de Nederlander Martin Verfondern om het leven gebracht in of bij het gehucht Santoalla do Monte, waar Verfondern samen met zijn vrouw woonde.

Hij verdween 19 januari 2010 spoorloos met zijn auto. De Spaanse politie zocht met man en macht de streek af en vermoedde van het begin af aan een misdrijf.

Toevallig

Maar stoffelijke resten van Verfondern en zijn deels uitgebrande auto werden pas in juni van dit jaar toevallig aangetroffen. Dat gebeurde bij het bestrijden van een bosbrand in een afgelegen bergachtig gebied. De politie liet toen al doorschemeren dat ook aanwijzingen waren gevonden dat de dood door derden was veroorzaakt.
 
De 52-jarige Verfondern had in Santoalla een boerderij. De aangehouden broers zijn van een familie uit dat dorpje, Rodriguez. De familie was in conflict geraakt met Verfondern over het gebruik van land.

De twee broers werden in het weekend aangehouden. Spaanse media meldden dat het politieonderzoek nog niet geheel is afgerond.

In het dorpje wonen alleen nog leden van de familie Rodriguez en de weduwe van Verfondern. Santoalla ligt ongeveer 330 kilometer ten noordwesten van Madrid.