De regering van Oekraïne en de rebellen in de Volksrepubliek Loehansk (LPR) zijn zaterdag tot een 'principeakkoord' gekomen over een wapenstilstand. Het staakt-het-vuren gaat aanstaande vrijdag in.

Dat meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) dinsdag.

Vanaf zaterdag zullen de zware wapens worden teruggetrokken uit het gebied. De vertegenwoordigers van de LPR garandeerden de OVSE dat zij de wapenstilstand kunnen opleggen aan alle troepen in het gebied.

De leider van de rebellen in Loehansk Igor Plotnitski bevestigt dat er een deal is gesloten, maar zegt dat er nog geen overeenkomst is over hoe groot de gedemilitariseerde zone tussen de strijdende partijen wordt. 

Geschonden

Het is maar zeer de vraag of de wapenstilstand in de praktijk enig effect zal hebben. Eerdere bestanden zijn met regelmaat van de klok geschonden. 

Zo zou maandag een bestand ingaan bij de luchthaven van Donetsk, maar uren na de aankondiging van die gevechtsstop werden er nog steeds raketten afgevuurd. 

Strijd

En dan is er nog de onderlinge strijd tussen de verschillende groepen in Loehansk die zich tegen het gezag van Kiev verzetten. Plotsnitski is op papier de leider van de Volksrepubliek Loehansk, maar grote delen van de regio zijn in handen van Russische kozakken, die het gezag van Plotsnitski niet erkennen. 

De LPR is één van de twee Volksrepublieken die pro-Russische separatisten hebben uitgeroepen in het oosten van Oekraïne. De ander is de Volksrepubliek Donetsk.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne