De drie grondleggers van de protestbeweging in Hongkong, Occupy Central, hebben dinsdag aangekondigd dat zij zichzelf "overgeven" aan de politie. 

Dat meldt AFP. Het drietal roept studenten op de straten van Hongkong te verlaten.

De twee professoren en een dominee willen dat er een einde komt aan de straatdemonstraties om te voorkomen dat ze op geweld uitlopen. 

"Jezelf overgeven is geen laffe daad. Het is geen teken van falen, maar een stille aanklacht tegen een harteloze regering", aldus leider Benny Tai. 

Lof

Tai sprak vol lof over de betogers en stelde dat het tijd is geworden voor hen om "deze gevaarlijke plek" te verlaten. Volgens de South China Morning Post zei Tai: ''We weten niet wat er gebeurt als we onszelf aangeven, of we worden vastgehouden of dat we mogen vertrekken.''

De drie protestleiders willen een nieuwe weg inslaan door onder andere campagne te voeren via het maatschappelijk middenveld en onderwijs te geven in democratie en mensenrechten. 

Het drietal is niet de enige drijvende kracht meer achter de protesten. De Federatie van Studenten spoort de afgelopen tijd eveneens de studenten aan om te betogen. Die federatie pleitte begin deze week juist voor meer actie en een escalatie van de protesten.

Hongerstaking

Joshua Wong, een belangrijke studentenleider en aanjager van protesten, zegt gewoon door te gaan met hun hongerstaking om hun eisen kracht bij te zetten. 

"We weten niet zeker of de hongerstaking de regering onder druk kan zetten, maar we hopen dat als burgers de hongerstaking van de studenten zien, ze zich gaan afvragen wat zij kunnen doen." 

Maandag zei de meerderheid van de betogers hun protesten weer te willen opvoeren, omdat de regering van Hong Kong zich niet hard wil maken voor hun eisen. 

In de verklaring zegt het bestuur van Hong Kong dat negeren van de door Beijing voorgeschreven opzet neerkomt op "bouwen van luchtkastelen" en de "grondwettelijke en democratische ontwikkeling van Hong Kong alleen maar zal vertragen". 

Video: Protestleiders geven zich over

Bewusteloos

In de nacht van zondag op maandag (plaatselijke tijd) raakten duizenden betogers in Hongkong slaags met de politie. Sommige betogers lagen bewusteloos op straat, anderen hadden forse bloedende wonden op hun hoofd.

De geweldsescalatie was een van de ergste botsingen tussen de politie en de betogers sinds de studenten in september de straten van Hongkong innamen. 

De demonstranten eisen dat de inwoners van de stad in 2017 hun nieuwe hoogste bestuurder zonder bemoeienis van de Chinese regering kunnen kiezen. ​De Chinese regering wil niet verder gaan dan dat zij de keuze hebben uit drie kandidaten die de goedkeuring van de Chinese regering hebben.