Een echtgenote en een zoon van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zitten al langer dan een week gevangen in Libanon.

Dat hebben twee hooggeplaatste Libanese functionarissen dinsdag gezegd.

De twee werden volgens een militaire functionaris ongeveer anderhalve week geleden met vervalste identiteitsbewijzen bij de grens met Syrië aangehouden. De vrouw zou de Syrische nationaliteit hebben. 

Een gerechtelijke functionaris zegt dat de vrouw onder leiding van de militaire procureur wordt ondervraagd. Dna-onderzoek moet uitwijzen of het kind haar zoon is. 

Het Libanese dagblad As-Safir had de primeur van de aanhoudingen. Volgens de krant vonden die plaats "in coördinatie met buitenlandse inlichtingendiensten". 

Privéleven

Over het privéleven van Al-Baghdadi is niet veel bekend. Het is bijvoorbeeld onduidelijk hoeveel vrouwen hij heeft. Volgens de strikte islamitische wetgeving waar zijn groepering op is gebaseerd, mag een man met vier vrouwen trouwen. Hij moet wel in staat zijn ze te onderhouden.

Dat laatste zou voor Al-Baghdadi geen probleem moeten zijn, want IS (Islamitische Staat) is dankzij de opbrengst uit veroverde olievelden vermoedelijk de rijkste terreurorganisatie ter wereld.

Ruilmiddel

Al-Baghdadi's eerste vrouw zou een Iraakse zijn, Saja al-Dulaimi. Zij werd naar verluidt door de Syrische autoriteiten vastgehouden en eerder dit jaar vrijgelaten in een gevangenenruil met het Nusra-front. Die groepering gijzelde meer dan een dozijn Grieks-orthodoxe nonnen. 

Mogelijk wordt de nu aangehouden vrouw van Al-Baghdadi door de Libanese autoriteiten gebruikt als ruilmiddel in onderhandelingen met IS en het Nusra-front. 

De extremisten houden sinds augustus meer dan twintig Libanese militairen en politieagenten gevangen. Zij eisen de vrijlating van gevangen islamisten in Libanon. Het Nusra-front dreigde maandagavond een van de gegijzelde militairen te vermoorden. 

Kalifaat

De uit Irak afkomstige Al-Baghdadi riep eerder dit jaar een kalifaat uit in een deel van Syrië en Irak. In november werd gemeld dat hij gewond was geraakt bij een bombardement in Syrië, maar niet veel later toonde Al-Baghdadi via een videoboodschap dat het goed met hem ging.

De leider van IS hoopt zijn kalifaat verder uit te breiden. Zo riep hij zijn aanhangers onlangs op de koninklijke familie van Saudi-Arabië aan te vallen. Het Westen probeert de opmars van IS met bombardementen te stuiten. Ook Nederland neemt daaraan deel, zij het alleen in Irak.

Al-Baghdadi regeert kalifaat op achtergrondVier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS