Niet alleen de door de Amerikanen geleide coalitie voert luchtaanvallen uit op Islamitische Staat (IS), ook Iran doet dat. 

Dat zegt een Amerikaanse defensiewoordvoerder maandagavond (lokale tijd) tegen de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post.

Daarmee bevestigt de woordvoerder eerdere berichten in Israëlische media. Die schreven over een vliegtuig dat te zien was op televisiezender al-Jazeera en boven Irak vloog. Het ondersteunde de Iraakse troepen op de grond in de strijd tegen terreurgroep IS.

Aangezien alleen Turkije en Iran over dergelijke toestellen beschikken, en van de Turken bekend is dat zij geen luchtaanvallen uitvoeren op IS, lag het voor de hand dat het een Iraans toestel was.

Video: Iran ontkent luchtaanvallen te hebben gepleegd

'Geen probleem'

De VS vinden het volgens de defensiewoordvoerder geen probleem dat Iran op eigen houtje IS bombardeert, los van de coalitie waar ook Nederland deelt van uitmaakt. Wel houden de Amerikanen in de gaten wat de Iraanse vliegtuigen doen.

De Iraanse bevolking bestaat voornamelijk uit sjiieten. IS is juist een radicale soennitische groep. Iran voelt zich bedreigd door de opmars van IS en helpt daarom het Iraakse leger. Het was al duidelijk dat er wapens werden geleverd aan dat leger, maar dat Iran luchtsteun geeft was nog niet bekend.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS