In een steengroeve in het noordoosten van Kenia zijn 36 mensen gedood door gewapende mannen van de terreurgroep al-Shabaab. Dat heeft de gouverneur van de regio waar de aanval was dinsdag bevestigd.

Volgens ooggetuigen zijn de meeste slachtoffers door het hoofd geschoten. Vier anderen zijn onthoofd. De slachtoffers, allen niet-moslim, werden 's nachts aangevallen toen ze in hun tenten lagen te slapen.

Al-Shabaab liet dinsdag weten achter de aanslag te zitten. De groeve in de regio Mandera is niet ver van de grens met Somalië, het land waar al-Shabaab vandaan komt. Er zouden volgens de Keniaanse overheid zeker twintig strijders betrokken zijn geweest bij de moordpartij.

De gouverneur dacht al dat al-Shabaab achter de aanslag zou zitten. Hij trok een vergelijking met een terreuractie van de groepering anderhalve week geleden. Toen doodden militanten van al-Shabaab 28 mensen. Een bus werd in dezelfde regio in Kenia overmeesterd. Het voertuig werd naar Somalië gereden waar passagiers die niet in staat waren de Koran te lezen, werden geëxecuteerd.

Volgens verschillende media pleegden gewapende mannen maandagavond ook al een aanslag op een club in de stad Wajir. Daarbij viel een dode en raakten zeker twaalf mensen gewond.

Winkelcentrum Nairobi

In Kenia worden de afgelopen jaren vaak aanslagen gepleegd, met name door het aan al-Qaeda gelieerde al-Shabaab. Het bekendst is de aanval op een winkelcentrum in Nairobi, vorig jaar.

Milities van al-Shabaab gijzelden toen vier dagen lang een aantal mensen in het gebouw. Uiteindelijk vielen door de aanval en de belegering door Keniaanse troepen zeker zeventig doden.

Somalië

Al-Shabaab liet dinsdag weten dat het met de aanvallen Kenia wil straffen voor het sturen van troepen naar Somalia. Die strijden daar juist tegen radicale islamitische rebellen.

Achtergrond: Verzwakt al-Shabaab nog altijd gevaarlijk