De NAVO geeft dinsdag in Brussel het startsein voor haar nieuwe hulpmissie in Afghanistan. Resolute Support wordt op 1 januari de veel kleinere opvolger van de militaire missie ISAF (vanaf 2001), waaraan ook Nederland meedeed.

Nederland is met honderd manschappen ook betrokken bij de nieuwe missie, die vooral bedoeld is om de Afghaanse veiligheidskrachten te trainen, adviseren en bij te staan.

Op een bijeenkomst in Brussel willen de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-bondgenoten samen met de nieuwe Afghaanse leiders de inzet bekrachtigen.

De NAVO-ministers buigen zich dinsdag vooral over de situatie in NAVO-partner Oekraïne, die zich met Russische agressie ziet geconfronteerd. Ook de relatie met Moskou staat op de agenda. De NAVO is verdeeld over de vraag of zij weer met Rusland moet gaan praten.

Verder gaan de bewindslieden plannen uitwerken die op de NAVO-top in Wales zijn opgesteld als reactie op de veranderde veiligheidssituatie ten oosten en zuiden van het Europese NAVO-gebied.