President Barack Obama heeft het Congres om 263 miljoen dollar (ruim 210 miljoen euro) gevraagd voor een betere uitrusting en training van de medewerkers van de veiligheidsdiensten. 

Ook stelt hij een commissie in die moet adviseren over verbetering van de werkwijze van de politie.

Het geld moet onder meer worden besteed aan agenten die camera's op hun lichaam gaan dragen. Met de maatregelen reageert de Amerikaanse president op de rellen in de stad Ferguson bij St. Louis.

Het vertrouwen in de veiligheidsdiensten, waaronder de politie, liep een flinke deuk op, nadat daar in augustus een blanke agent een zwarte tiener had doodgeschoten. Obama praat maandag met onder anderen strijders voor de burgerrechten en agenten over de nasleep van de rellen in Ferguson en welke lessen hieruit getrokken moeten worden.

De commissie moet onderzoeken hoe misdaad op een effectieve manier kan worden aangepakt en het vertrouwen van burgers in de politie kan worden opgebouwd. Een rapport met aanbevelingen moet over negentig dagen af zijn.

Bekijk video:

Straat

Ook maandag zijn veel mensen de straat opgegaan om zich solidair te tonen met de betogers in de stad Ferguson. Door het hele land liepen mensen weg van hun werk of universiteit. Onder meer in New York, San Francisco, Chicago en Washington werd er geprotesteerd.

Bij de University of Missouri-St. Louis, verzamelden tientallen studenten zich bij de bibliotheek. Sommigen liepen met hun handen in de lucht, een gebaar dat symbool is komen te staan voor de protestbeweging. 

Lees alles over Ferguson op ons dossier

Chronologie onrust Ferguson