De aanklager van het Joegoslavië-Tribunaal wil dat de zieke Servische ultranationalist Vojislav Seselj (60) in afwachting van de uitspraak in zijn proces wegens oorlogsmisdaden terug naar zijn cel in Scheveningen gaat.

Vorige maand werd de Serviër, die lijdt aan darmkanker, om gezondheidsredenen voorlopig vrijgelaten. De aanklager vindt dat de omstandigheden zijn veranderd.

Seselj bracht de afgelopen elf jaar in voorarrest door bij het tribunaal. Sinds zijn terugkeer in Servië is hij volop politiek actief. In een van zijn toespraken zei hij onder meer dat hij het tribunaal had ''verslagen".

Volgens de aanklager belemmert zijn gezondheidstoestand hem kennelijk niet beledigende uitspraken te doen.

Tijdens zijn jaren in zijn VN-cel in Scheveningen bleef Seselj leiding geven aan zijn Servische Radicale Partij. Tijdens een deel van die periode was die partij de grootste in het Servische parlement in Belgrado.

Voorarrest

Hoge functionarissen van het tribunaal zitten ermee in hun maag dat Seselj al bijna twaalf jaar in voorarrest zit. Volgens de wet blijft hij namelijk onschuldig, tot hij eventueel veroordeeld wordt. Het voorarrest mag bovendien niet te lang duren.

In het verzoekschrift van de aanklager valt verder te lezen dat Seselj zou hebben gezegd dat hij nooit vrijwillig terug zal keren naar Den Haag om terecht te staan. Ook zou hij mensen die meewerken aan zijn veroordeling, hebben bedreigd. Daarmee overtreedt Seselj de voorwaarden van zijn vrijlating, vindt de aanklager.