Eén van de leiders van het studentenprotest in Hongkong, Joshua Wong, is maandag samen met twee anderen in hongerstaking gegaan.

Dat melden onder meer AFP en The Daily Star.

De hongerstaking is volgens de studenten nodig "om te kunnen leven in deze moeilijke tijden". "We zijn vandaag bereid om de rekening te betalen", schreven ze op Facebook. De studenten maakten hun hongerstaking eerder op de dag bekend op een podium in het grootste protestkamp in Hongkong.

In de nacht van zondag op maandag (plaatselijke tijd) raakten in Hongkong duizenden betogers slaags met de politie. Zeker veertig demonstranten zijn daarbij opgepakt.

Ook raakten betogers gewond, al is onduidelijk om hoeveel mensen het gaat. Sommige betogers lagen bewusteloos op straat, andere slachtoffers hadden forse bloedende wonden op hun hoofd.

Leung Chun-ying, een andere protestleider, waarschuwde de betogers om maandagavond niet meer terug te keren op de straten. Het heeft er alle schijn van dat het geduld van de politie op is. "Sommige mensen verwarren de tolerantie van de politie met zwakte", aldus Leung.

September

De strijd van maandag is één van de ergste botsingen sinds betogers in september de straten van Hongkong opgingen. 

De demonstranten eisen dat de inwoners van de stad in 2017 hun nieuwe hoogste bestuurder zonder bemoeienis van de Chinese regering kunnen kiezen. 

​De Chinese regering wil niet verder gaan dan dat zij de keuze hebben uit drie kandidaten die de goedkeuring van de Chinese regering hebben.