De stad Maiduguri in het noordoosten van Nigeria is opnieuw getroffen door een bomaanslag. 

Op dezelfde markt waar vorige week twee vrouwen zichzelf opbliezen en de dood van zeventig mensen veroorzaakten, zijn maandag weer twee bommen ontploft, melden ooggetuigen en de politie. 

Volgens ooggetuige Mallam Muhammadu werd de aanslag maandag net als vorige week gepleegd door 'twee meisjes'. Marktkoopman Bala Dauda zag mensen onder het bloed en met afgerukte ledematen.

Hulpverleners waren bezig doden en gewonden af te voeren. Politiewoordvoerder Gideon Jubrin kon nog geen aantallen slachtoffers noemen. 

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar de extremistische moslimsekte Boko Haram, die in de afgelopen vijf jaar met soortgelijke aanslagen duizenden slachtoffers heeft gemaakt. 

Politiepost

Eerder maandag voerden vermoedelijke leden van Boko Haram een aanval uit op een politiepost bij Damaturu, de hoofdstad van de deelstaat Yobe op 135 kilometer ten westen van Maiduguri. Het Nigeriaanse leger zei een straaljager te hebben ingezet om de aanvallers te verjagen. 

De aanvallen op Maiduguri en Damaturu, twee deelstaathoofdsteden, wijzen op een snelle toename van het extremistisch geweld in het noordoosten van Nigeria. De aanvallen van Boko Haram zijn frequenter en dodelijker geworden sinds het leger in september liet weten dat de extremisten hadden ingestemd met een staakt-het-vuren. 

Moskee

Afgelopen vrijdag kwamen bij een aanval op de grootste moskee in Kano, de tweede stad van het land, meer dan honderd mensen om het leven. De extremisten vallen vaak gematigde moslims aan die zij beschuldigen van collaboratie met de seculiere regering.

Ze hebben in het noordoostelijke grensgebied van Nigeria enkele tientallen steden en dorpen in handen waar ze een kalifaat hebben uitgeroepen. Ook houden ze honderden gijzelaars vast, onder wie meer dan tweehonderd schoolmeisjes die werden ontvoerd uit Chibok. De vrees bestaat dat sommige van deze meisjes worden ingezet om zelfmoordaanslagen uit te voeren.