Dankzij Nederland, Duitsland en Noorwegen ligt de ontwikkeling van de zogenoemde 'NAVO-flitsmacht' voor op schema. 

Dat stelde NAVO-topman Jens Stoltenberg maandag in Brussel. De drie landen namen het initiatief om volgend jaar al een voorlopige snelle interventiemacht op te zetten.

Stoltenberg verwacht dat de feitelijke flitsmacht daardoor in 2016 operationeel is.

Met de flitsmacht wil de NAVO bedreigde bondgenoten zo snel mogelijk, binnen enkele dagen, te hulp schieten. De snelle reactie moet vijanden afschrikken. Tot de oprichting van de flitsmacht werd besloten op de NAVO-top begin september in Wales.

Minister Jeanine Hennis van Defensie maakte toen bekend dat Nederland een compagnie met ondersteuning beschikbaar stelde voor de testfase van de nieuwe supersnelle interventiemacht. Het gaat om ongeveer tweehonderd militairen.

Spits

De flitsmacht gaat werken als "spits" van de bestaande interventiemacht van de NAVO, de NATO Response Force. Nederland, Duitsland en Noorwegen planden eerder al een militaire bijdrage aan die Response Force in 2015.

De spits kan bijvoorbeeld worden ingezet in Oost-Europese NAVO-bondgenoten die zich bedreigd voelen door Rusland. Moskou annexeerde al een deel van NAVO-partner Oekraïne.