Een extremistische groep in Egypte die trouw heeft gezworen aan de groep Islamitische Staat beweert een Amerikaanse oliewerker te hebben vermoord.

De groep Ansar Beit al-Maqdis, die zich nu de Provincie Sinaï noemt, plaatste de claim zondagavond op Twitter. De groep toonde foto's van het paspoort en twee identiteitsbewijzen op naam van William Henderson.

Hij zou 58 zijn en afkomstig uit Texas en werken voor de bedrijven Apache en Qarun Petroleum. Hoe en wanneer de Amerikaan werd omgebracht, vermeldde de groep niet. 

Apache meldde in augustus dat een supervisor was omgekomen bij een vermoedelijke carjacking in het westen van Egypte.

Het bedrijf maakte zijn naam toen niet bekend, maar een krant in het noordwesten van Oklahoma drukte in augustus een overlijdensbericht af waarin stond dat William Henderson tijdens zijn werk in Egypte 'plotseling overleden' was. Hij was 58 jaar en had 28 jaar voor Apache gewerkt. 

De Amerikaanse ambassade in Caïro wilde niet op de claim van de militanten reageren en Apache was maandag nog niet bereikbaar voor commentaar.

Aanslagen

Ansar Beit al-Maqdis heeft zijn basis in de Sinaï. De groep heeft tientallen aanslagen uitgevoerd, voornamelijk op Egyptische veiligheidstroepen, sinds de afzetting van de islamistische president Mohammed Morsi in juli 2013.

Alleen al in de afgelopen vier weken heeft de groep volgens eigen zeggen meer dan tien aanslagen gepleegd. Daarbij werden zes pantservoertuigen van leger en politie opgeblazen en tien politiemensen gedood. Ook zegt de groep het huis te hebben verwoest van een man die spioneerde voor het Egyptische leger.

In het noorden van de Sinaï geldt de noodtoestand sinds de groep in oktober 31 militairen doodde bij een aanval op een controlepost van het leger. 

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS