Het gaat de Verenigde Naties (VN) waarschijnlijk niet lukken een aantal doelen te bereiken die ze hadden gesteld in de strijd tegen ebola.

De VN wilden dat begin december 70 procent van de besmette mensen zou worden behandeld en dat 70 procent van het aantal doden op een veilige manier zou worden begraven. Het idee daarachter was dat de ebola-epidemie dan een halt kon worden toegeroepen.

Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is in Sierra Leone slechts 40 procent van het aantal zieken opgenomen in het ziekenhuis. In Liberia is dat zelfs maar 23 procent. Ook hebben de zwaar getroffen West-Afrikaanse landen lang niet genoeg teams die de doden veilig kunnen begraven.

Hoewel het aantal ebolabesmettingen in Liberia afneemt en in Guinee stabiel is, neemt het aantal in Sierra Leone nog toe. Dat komt onder meer doordat mensen overledenen aanraken tijdens de begrafenis.

Epidemie

Het is bijna een jaar geleden dat de epidemie in West-Afrika begon. Op 6 december overleed in Guinee een tweejarig jongetje aan ebola. Sindsdien zijn al bijna zevenduizend mensen bezweken aan de ziekte en zijn zestienduizend mensen besmet.

De VN-chef die de ebolamissie leidt, zei tegen de BBC dat er nog altijd een ''groot risico'' is dat ebola zich verspreid over de rest van de wereld. Het virus ''kan zich verspreiden buiten deze regio of iemand die besmet is, kan op een vliegtuig naar Azië, Latijns-Amerika, Noord-Amerika of Europa stappen."

In Nederland werd vorige week ook aandacht gevraagd voor ebola. Tijdens de actieweek Stop de ebolaramp! is 7,4 miljoen euro opgehaald.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola