Tabaré Vázquez wordt voor de tweede keer president van Uruguay. Drie exitpolls lieten zien dat de linkse kandidaat zondag een ruime meerderheid van de stemmen haalde.

Zijn tegenstander Luis Lacalle Pou van de conservatieve Nationale Partij belde Vázquez nog voor de definitieve uitslag op om zijn nederlaag te erkennen.

Vázquez sleepte ruim 53 procent van de stemmen binnen. Lacalle Pou wist daarentegen maar 40 procent van de kiezers achter zich te krijgen. "Het volk heeft gekozen", zei de 41-jarige Lacalle Pou na afloop. ''Ze kozen voor Vázquez. Die resultaten moeten erkend en gerespecteerd worden.''

De overwinning van de oud-president werd in de hoofdstad Montevideo uitbundig gevierd. Ongeveer 2,6 miljoen Uruguayanen mochten naar de stembus.

Favoriet

Voor een groot deel van hen was Vázquez vooraf al de favoriet. In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 26 oktober haalde hij ook de meeste stemmen. Maar het lukte hem niet de 50 procent plus één van de stemmen te krijgen die nodig waren om toen al het presidentschap binnen te halen.

De 74-jarige Vázquez is lid van het linkse Frente Amplio (Breed Front) en was van 2005 tot 2010 ook al president. Hij is een partijgenoot van het huidige staatshoofd José Mujica. Die volgde Vázquez in 2010 op. Onder de 79-jarige Mújica, die nu niet meedoet, heeft Uruguay het homohuwelijk ingevoerd en de productie en verkoop van cannabis gelegaliseerd.

Vázquez krijgt 1 maart officieel de touwtjes in handen. Hij zal het komende jaren vooral druk krijgen met het bestrijden van criminaliteit en het verbeteren van het onderwijs.

Misdaad

De nieuwe president zal zich komende jaren vooral moeten storten op de criminaliteit en het onderwijs. Kiezers maken zich zorgen over de groeiende misdaadcijfers in Uruguay en willen dat educatie beter wordt. Vázquez heeft beloofd meer te investeren in scholen en onnodige overheidsuitgaven terug te dringen.

Ook zal hij verder gaan met het uitrollen van het het cannabisbeleid. Uruguay legaliseerde afgelopen jaar de productie en verkoop van wiet. Vázquez is minder enthousiast over de nieuwe regels dan zijn voorganger Mujica. Hij wil de wet misschien dan ook weer aanpassen.