Het Simon Wiesenthal Center heeft nazi Alois Brunner officieel van de lijst van meest gezochte nazioorlogsmisdadigers geschrapt. Er is voldoende informatie dat hij vier jaar geleden in Syrië is overleden.

Brunner zou nu 102 zijn. In de Tweede Wereldoorlog was hij de rechterhand van Adolf Eichmann.

''Wij hebben hem van de lijst meest gezochte nazi's gehaald. Door de situatie in Syrië (de oorlog) kunnen wij zijn dood niet bevestigen, maar hij is kennelijk van ouderdom gestorven'', zei de directeur van de Israëlische afdeling van het centrum zondag.

De Oostenrijker Brunner wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 128.500 Joden. Na de oorlog vluchtte hij naar Syrië, waar hij voor de geheime dienst werkte. In de jaren vijftig is Brunner door een Franse rechtbank bij verstek ter dood veroordeeld.

Laszlo Csatary

In 2012 werd een van de meest gezochte nazioorlogsmisdadiger van de lijst gevonden: Laszlo Csatary. Hij werd vorig jaar in Hongarije aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moord op 15.700 Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Csatary overleed enkele maanden later op 98-jarige leeftijd in een ziekenhuis.

Het Simon Wiesenthal Center is vernoemd naar de bekende Oostenrijker die veel gevluchte nazi's heeft opgespoord.