De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto gooit het veiligheidsapparaat van zijn land op de schop. Daarmee probeert hij een einde te maken aan de corruptie en de georganiseerde misdaad de kop in te drukken.

Aanleiding is vooral de verdwijning van en vermoedelijke moord op 43 studenten twee maanden geleden.

Peña Nieto kondigde donderdag een reeks wijzigingen in de grondwet aan. Zo wil hij dat de gemeentepolitie verdwijnt en wordt vervangen door de landelijke politie. Verder moet de centrale regering meer bevoegdheden krijgen om lokaal in te grijpen als het gemeentelijke apparaat geïnfiltreerd blijkt door georganiseerde bendes.

Door de verdwijning van de studenten in de staat Guerrero eind september werden verbanden blootgelegd tussen criminelen, politie en politici. Zo is de voormalige burgemeester van de Mexicaanse plaats Iguala, waar de 43 studenten verdwenen, José Luis Abarca Velázquez, gearresteerd en officieel van moord en doodslag beschuldigd.

Video: reactie van Mexicaanse president:

Elf lichamen

Elf verminkte lichamen, de meeste onthoofd, zijn donderdag gevonden aan de kant van de weg in het zuidwesten van Mexico. Dat was in dezelfde provincie waar twee maanden geleden de 43 studenten werden ontvoerd en vermoedelijk vermoord.

Volgens het Openbaar Ministerie werden de lichamen gevonden in Chilapa. De gruwelijke ontdekking werd vlak voor de aankondigingen van Pena Nieto gedaan.

Drugsbendes

Pena Nieto werd twee jaar geleden gekozen omdat hij bezwoer de rust in het land te zullen herstellen. Sinds 2007 zijn al 100.000 mensen om het leven gekomen in de oorlog tussen allerlei drugsbendes.

Sinds de verdwijning van de studenten eist de bevolking dat hij zijn belofte gestand doet. De studenten werden vermoedelijk ontvoerd door politieagenten die samenwerkten met een bende.