Stakers in Griekenland hebben donderdag het verkeer en talrijke diensten lamgelegd. Vrijwel al het vervoer met veerboten, treinen en vliegtuigen is uitgevallen. 

Dat meldde de Griekse krant Kathemerini.

De vakbonden hebben tot de acties opgeroepen uit protest tegen de voortdurende bezuinigingspolitiek van de regering. Die gaat onder meer gepaard met belastingverhogingen, nieuwe ontslagen en een omstreden pensioenstelsel.

De staking van 24 uur moet de actiebereidheid weer opdrijven. Het door de schuldencrisis vrijwel geruïneerde Zuid-Europese land leek moe van de protesten te zijn geworden.

Protesten

Toch namen ruim dertigduizend mensen deel aan twee grote protestmarsen in Athene. In Thessaloniki gingen zesduizend mensen de straat op. 

Sinds het begin van de crisis is vaker gestaakt en gedemonstreerd tegen het bezuinigingsbeleid van de regering. De afgelopen twee jaar zijn echter minder van deze acties georganiseerd, grotendeels omdat de Grieken niet het idee hebben dat het iets uithaalt. 

"De staking is maar een klein iets", aldus zakenman Stamatis Fassoulis. "Er moet iets heel belangrijks gebeuren. Het is namelijk inmiddels zo ver gekomen dat we op het punt staan om uit het raam te springen."

Griekenland kampt met een werkloosheid van meer dan 25 procent en een dramatische daling van de inkomsten van veel mensen die nog werk hebben. Volgende maand vindt in het parlement een groot debat plaats over de begroting voor volgend jaar. Ook in 2015 zal er flink worden bezuinigd.

Video: Griekenland verlamd door stakingen