Demonstranten hebben woensdag het gemeentehuis van St Louis bestormd, waar de voorstad Ferguson deel van uitmaakt.

Dat meldden Amerikaanse media.

Ongeveer 250 actievoerders verzamelden zich voor de deur van het gemeentehuis en schreeuwden leuzen als ''schande, schande''. Een groep actievoerders ging het gemeentehuis binnen en werd daar door de politie tegengehouden. De politie sloot het gebouw hermetisch af en liet extra agenten aanrukken. Vijf demonstranten werden gearresteerd.

De aanwezigheid van de nationale garde en politie in de straten lijkt de gemoederen in Ferguson woensdag wat te hebben bedaard.

Maandag kwam het tot ernstige rellen door het hele land nadat een jury besloot dat politieman Darren Wilson (28) niet wordt vervolgd voor het doodschieten in augustus van de ongewapende zwarte tiener Michael Brown in Ferguson.

'Zonder respect'

De beslissing van de jury, kwam bij de moeder van het slachtoffer aan alsof ze zelf werd neergeschoten. Dat zei Lesley McSpadden woensdag tegen het Amerikaanse CNN.

''Alsof je me neerschiet. Gewoon zonder respect, zonder sympathie, helemaal niets'', vertelde de moeder van Brown. ''Dit had ook jouw kind kunnen zijn. Dit had iedereen kunnen overkomen.''

De vader van Brown was duidelijk over Darren Wilson, de agent die zijn zoon neerschoot. ''Hij wist wat hij deed. Hij had de intentie om iemand te vermoorden'', meent Michael Brown senior.

Vernielingen

Ook dinsdag gingen boze mensen de straat op en waren er in Ferguson vernielingen en brandstichtingen. De meutende massa werd met traangas en pepperspray uit elkaar gedreven. In andere steden, zoals New York, werden vreedzame wakes gehouden uit protest tegen het niet vervolgen van de agent.

Wilson gaf woensdag op nationale televisie een interview waarin hij stelde dat hij niets anders kon doen dan schieten tijdens de confrontatie met Michael Brown. De tiener zou hebben geprobeerd zijn wapen af te pakken. De agent stelde niet anders te hebben gehandeld als de jongen blank was geweest.

De nabestaanden van de dode jongen lieten in een verklaring weten geen woord te geloven van het verhaal van Wilson.