Het schip Arctic Sunrise van Greenpeace mag na ruim een week weer weg uit Spanje. De autoriteiten hebben daarvoor woensdagmiddag toestemming gegeven, zo meldt een woordvoerder van Greenpeace.

De voorwaarde voor vrijlating van het schip was de betaling van de borg van 50.000 euro. Greenpeace heeft aan die voorwaarde voldaan.

De Spaanse autoriteiten hadden het schip vorige week aan de ketting gelegd op het eiland Lanzarote op de Canarische Eilanden. De reden was dat Greenpeace een Roemeens schip, de Rowan Renaissance, zou hebben willen enteren.

Dat voer ten oosten van Lanzarote om de zeebodem te onderzoeken. Greenpeace ontkent dat. De woordvoerder zegt dat op vreedzame wijze is geprotesteerd tegen olieboringen in de buurt van de eilanden Lanzarote en Fuerteventura.

Video: Arctic Sunrise aan de ketting in Spanje

Nederlander

Aan boord van de Arctic Sunrise was één Nederlander. Net als de andere bemanningsleden was hij na het aan de ketting leggen van het schip niet aangehouden.

De Arctic Sunrise was voor het eerst weer op pad sinds het rampzalig verlopen Russische 'avontuur' van vorig jaar. Het schip werd toen na een actie tegen olieboringen voor de noordkust van Rusland aan de ketting gelegd in Moermansk.

De bemanning zat maanden vast. Het schip keerde in augustus terug naar thuishaven Amsterdam, waar het voor 400.000 euro moest worden opgeknapt.