Rusland heeft nog altijd voldoende militairen gestationeerd bij de grens met Oekraïne voor een grootschalige inval. 

Dat heeft de hoogste militaire bevelhebber van de NAVO, Philip Breedlove, woensdag gezegd.

Bovendien zou Rusland zijn militaire macht misbruiken om politieke ontwikkelingen in Oekraïne te sturen.

Volgens Breedlove is ook een groot aantal Russische militairen actief in Oekraïne. Ze trainen en adviseren rebellenstrijders. Moskou ontkent categorisch dat het een directe rol speelt in Oekraïne.

Oekraïne heeft tot dusver militaire hulp toegezegd gekregen van diverse westerse landen. Breedlove zei dat de focus moet komen te liggen op het uitbreiden van de mogelijkheden van de Oekraïense strijdkrachten.

Vladimir Poetin

Rusland zal de eigen veiligheid waarborgen en die van zijn bondgenoten, maar vormt geen enkele bedreiging voor anderen. Dat heeft president Vladimir Poetin woensdag gezegd.

''We vormen voor niemand een bedreiging en zijn niet van plan om ons in geopolitieke spelletjes of intriges te mengen, laat staan in conflicten. Ongeacht wie ons daarbij probeert te betrekken", aldus Poetin tijdens een bijeenkomst met militaire leiders in Sotsji.

Hij voegde eraan toe dat het ''noodzakelijk is om de veiligheid te waarborgen van de soevereiniteit en integriteit van Rusland en de veiligheid van onze bondgenoten''.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne