In Oekraïne dreigt komende winter een tekort aan steenkool te ontstaan. Het land heeft geen energiereserves meer en stroomuitval dreigt als er ook maar iets fout gaat.

Daarvoor waarschuwen bronnen binnen de Oekraïense energiewereld.

Oekraïne was altijd zelf in staat om zelf genoeg kolen te winnen. Maar de kolenmijnen liggen voornamelijk in de Donbas, de regio waar nu pro-Russische rebellen de dienst uit maken. Circa de helft van de mijnen is door de oorlog gesloten.

Analisten schatten dat Oekraïne per wintermaand zo'n 1 tot 2 miljoen ton geïmporteerde kolen nodig heeft. Ongeveer 40 procent van de stroom die wordt gebruikt in Oekraïne wordt namelijk opgewekt in kolencentrales. Daarom moet het land nu proberen een overeenkomst te sluiten met andere kolen producerende landen, maar dat is lastig door de zwakke Oekraïense munt.

Voor de overige 60 procent van de stroomvoorziening is Oekraïne afhankelijk van kernenergie, gas en waterkracht. De kerncentrales en waterkrachtcentrales draaien op volle kracht om het kolentekort op te vangen.

Gas is overigens slechts goed voor 10 procent van de elektriciteitsproductie. Voor gas is het land ook afhankelijk van Rusland. Onlangs werd er een gasdeal gesloten tussen de twee landen, maar de leveringen vanuit Rusland en de betalingen vanuit Oekraïne liggen nog altijd stil. Oekraïne heeft namelijk nog een voorraad waarmee het land ongeveer 3,5 maand vooruit kan.

Na de afzetting van de pro-Russische president Janoekovitsj verhoogde Rusland de gasprijs met zo'n dertig procent.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne