Egypte heropent woensdag de grens met de Gazastrook voor korte tijd. Ook donderdag zal de grens even worden geopend. 

Dat meldt AFP. De overgang bij Rafah is het enige toegangspunt tot de Gazastrook dat niet wordt gecontroleerd door Israël. 

Eind oktober begon het Egyptische leger met de aanleg van een bufferzone langs de grens met de Gazastrook. Dat gebeurde na een aanslag in de Sinaï. 

Doel van de driehonderd meter brede bufferzone was te voorkomen dat er wapens naar Gaza zouden worden gesmokkeld en dat extremisten naar Egypte konden komen.

De heropening is bedoeld om Palestijnen die aan de Egyptische zijde van de grens vastzitten, te laten passeren. Volgens de Verenigde Naties konden ruim 3.500 Palestijnen niet terug naar huis sinds Egypte op 25 oktober besloot de grens te sluiten.

Wapensmokkel

Aan de andere kant van de grens werden duizenden Palestijnen verhinderd om de grens over te steken om bijvoorbeeld medische hulp te zoeken in Egypte. Ook studeren veel Palestijnen in Egypte.

Gemiddeld steken maandelijks 6.200 mensen de grenspost over. Egypte verdenkt Palestijnse activisten ervan samen te werken met aanslagplegers in de Egyptische Sinaïwoestijn.

Het Egyptische leger heeft onder meer opgedragen tunnels tussen beide landen te vernietigen, om wapensmokkel tegen te gaan.

Video: De grens tussen Egypte en de Gazastrook

Achtergrond: Onzekere tijd voor Israël en de Palestijnen