De soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) halen uit vrees voor een aanval op de Iraakse stad Mosul hun voornaamste gevangen daar weg.

Dat hebben Iraakse bronnen woensdag gezegd.

IS is enkele dagen geleden begonnen tientallen gevangenen uit de gevangenis van Mosul te verplaatsen naar de Syrische stad Raqqa. Raqqa ligt ongeveer 370 kilometer ten westen van Mosul en geldt als het hoofdkwartier van IS.

Onder de gevangenen zijn vooraanstaande figuren en hoge officieren uit Mosul die IS in juni gevangen nam na de inname van Mosul.

Volgens een zegsman van de Iraakse veiligheidsdiensten, Mohammed al-Bayati, willen de terroristen van IS de gevangenen achter de hand houden, mogelijk om de regering in Bagdad onder druk te kunnen zetten.

Raqqa

Raqqa is dinsdag opnieuw vanuit de lucht bestookt. Volgens meldingen van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zijn daarbij meer dan 95 doden en 100 gewonden gevallen. De SOHR meldde woensdag dat het de meer dan tien luchtaanvallen van dinsdag op Raqqa tot de zwaarste van deze burgeroorlog rekent.

Er zijn in de strijd al naar schatting ongeveer 200.000 doden gevallen. Er doen inmiddels mensen uit tientallen landen aan mee, inclusief Nederland. Volgens de VN zijn nu 12 miljoen van de 23 miljoen Syriërs op buitenlandse hulp aangewezen.