Greenpeace gaat de 50.000 euro borg betalen, die Spanje heeft geëist als voorwaarde voor het laten gaan van het schip de Arctic Sunrise. 

Dat heeft Greenpeace woensdag laten weten. De Spaanse autoriteiten hadden het schip vorige week aan de ketting gelegd op het eiland Lanzarote op de Canarische Eilanden.

De Spaanse autoriteiten legden de Arctic Sunrise ruim een week geleden aan de ketting, omdat Greenpeace een Roemeens schip, de Rowan Renaissance, zou hebben willen enteren. Dat voer ten oosten van Lanzarote om de zeebodem te onderzoeken.

Greenpeace ontkent dat. De woordvoerder zegt dat op vreedzame wijze is geprotesteerd tegen olieboringen in de buurt van de eilanden Lanzarote en Fuerteventura.

Aan boord van de Arctic Sunrise was één Nederlander. Net als de andere bemanningsleden was hij na het aan de ketting leggen van het schip niet aangehouden.

Moermansk

De Arctic Sunrise voer voor het eerst sinds het vorig jaar maanden stil lag bij de Russische stad Moermansk. Het schip werd toen na een actie tegen olieboringen voor de noordkust van Rusland aan de ketting gelegd. De bemanning zat maanden vast.

Het schip keerde in augustus terug naar thuishaven Amsterdam, waar het voor 400.000 euro moest worden opgeknapt.