Koningin Máxima heeft woensdagmorgen op de universiteit van Peking een toespraak gehouden voor studenten van de prestigieuze nationale school voor ontwikkeling.

Ze deed dat als speciaal pleitbezorger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon voor "inclusieve financiering voor ontwikkeling".

Máxima sprak over de mogelijkheden van moderne technologie en innovatie om ook de plattelandsbevolking toegang te geven tot financiële diensten. In China zijn 400 miljoen mensen daarvan nog uitgesloten.

"Nieuwe technologie biedt nieuwe mogelijkheden, maar ook nieuwe risico's", aldus de koningin. Ze verwees naar mobiel bankieren en gebruik van betalingen via internet. Op het platteland zijn de afstanden groot en is het voor banken niet rendabel om kantoren te hebben en ook zijn er niet altijd agentschappen.

Video: Máxima spreekt op universiteit

Kennis

Maar toegang is niet het enige. "Het moet ook worden gebruikt en mensen moeten kennis hebben van de diensten" Het "trotse en sterke" China kan wereldleider worden in digitale inclusieve financiering aldus de koningin, zoals China de wereld ook leidde in het gebruik van papiergeld.

"Het is voor jullie geweldig dat jullie de toekomst van dit land vorm kunnen geven", aldus Máxima, inclusief de voor de verdere ontwikkeling zo belangrijke algemene toegang tot zaken als verzekeringen en sparen.

Na de toespraak en een levendige vraag-en antwoordronde met de studenten vertrok de koningin voor twee veldbezoeken naar het platteland buiten Peking.