In heel Amerika is dinsdagavond geprotesteerd tegen racisme en tegen het niet vervolgen van agent Darren Wilson, die in augustus de 18-jarige Michael Brown in Ferguson doodschoot. Er zijn opnieuw in meerdere steden mensen aangehouden.

In Ferguson zelf werden 44 mensen opgepakt. Het is de tweede dag op rij dat er gedemonstreerd wordt in de stad in de staat Missouri. Maandag werden er ruim zestig mensen aangehouden na de bekendmaking van de beslissing van een jury dat de blanke agent niet vervolgd wordt voor de dood van de zwarte tiener.

Politiechef Jon Belmar zei woensdag dat de situatie in Ferguson over het algemeen een stuk beter is dan maandagavond. Er is ook minder brand gesticht en er is minder geschoten, aldus Belmar.

Volgens de Saint Louis Post-Dispatch zijn er nog wel enkele honderden betogers op straat en worden nog steeds vernielingen aangericht. De politie is massaal uitgerukt.

De Nationale Garde is opnieuw aanwezig om de betogers te verdrijven en er geldt een samenscholingsverbod. De meesten werden gearresteerd in de buurt van een politiebureau, waar honderden mensen zich hadden verzameld. Bij het stadhuis stond een politieauto in brand. 

Video: Arrestaties bij protesten zaak-Ferguson

170 steden

In totaal zou na de uitspraak van de jury in 170 Amerikaanse steden zijn geprotesteerd. Volgens CNN waren er ook aanhoudingen in Dallas, Denver en Los Angeles. In alle steden gaat het om een paar arrestaties.

Ook in New York hield de politie enkele betogers aan. Duizenden demonstranten liepen door Manhattan en blokkeerden verkeersaders. Toen betogers een tunnel wilden blokkeren greep de politie in met onder meer pepperspray.

In Los Angeles verzamelde zich een grote groep demonstranten voor het hoofdkwartier van de politie. Ook in Boston, Atlanta, Philadelphia en Seattle waren betogers tegen racisme op de been, evenals in de Canadese stad Toronto.

Geen begrip

De jury boog zich sinds 20 augustus over de zaak en kwam tot de conclusie dat de agent, de 28-jarige Darren Wilson, de 18-jarige Michael Brown op 9 augustus niet opzettelijk heeft gedood.

Maandagavond en -nacht liep het meteen na de uitspraak uit op rellen in Ferguson, waarbij tientallen mensen werden opgepakt. Er werd met flessen en stenen gegooid naar agenten, geschoten en geplunderd. Zeker twaalf gebouwen gingen in vlammen op. 

De Amerikaanse president Barack Obama heeft geen begrip voor het geweld dat relschoppers gebruiken in Ferguson. Hij zei dinsdag dat "er geen excuus is'' voor de manier waarop wordt gedemonstreerd in de Amerikaanse stad, zoals het in brand steken van gebouwen.

"Ik heb geen sympathie voor het vernielen van de eigen gemeenschap'', zei Obama tijdens zijn speech in Chicago.

'Diepe wortels'

De president riep Amerikanen op om zich "constructief'' op te stellen in het debat over raciale spanningen en de manier waarop de wet wordt gehandhaafd. Hij zei ook dat de frustratie die zichtbaar is "diepe wortels heeft in veel gekleurde gemeenschappen, die het gevoel hebben dat onze wetten niet altijd gelijk en eerlijk worden toegepast''.

De dood van Brown in augustus leidde toen ook al tot wekenlang durende rellen. De voornamelijk zwarte bewoners van de wijk waar de tiener werd neergeschoten, keerden zich tegen de blanke politiemacht.

De gouverneur van de staat Missouri besloot dinsdag ruim 2.100 leden van de Nationale Garde naar Ferguson te sturen.

'Zuiver geweten'

Agent Wilson brak dinsdagavond (lokale tijd) zijn stilzwijgen over het incident. De agent zei in doodsangst te hebben geschoten en een "zuiver geweten" te hebben. Hij zei daarbij dat hij ook zou hebben geschoten als hij te maken had gehad met een blanke man. Volgens hem had hij niets anders kunnen doen om de schietpartij te voorkomen. "Ik weet dat ik mijn werk goed heb gedaan." 

De beweringen dat Brown zich al had overgegeven en zijn handen omhoog had, doet de agent af als "onjuist". "Geen sprake van." 

Video: Fragment interview Wilson

Chronologie onrust Ferguson | Vijf dingen die u moet weten over de rellen in Ferguson

Rassenscheiding in Amerika nog altijd aan orde van de dag