Het hele proces dat heeft geleid tot het besluit om agent Darren Wilson niet te vervolgen, ''was oneerlijk". Dat zei Benjamin Crump, de advocaat van de familie van Michael Brown.

"Wij zullen zo luid mogelijk protesteren tegen deze uitkomst. De agent moet worden vervolgd'', aldus Crump.

Brown, een achttienjarige zwarte jongen, werd in augustus doodgeschoten door de blanke Wilson.

Volgens Crump en zijn collega Anthony Gray, was vooraf duidelijk wat de uitkomst zou zijn. ''De uitkomst zou een afspiegeling zijn van het bewijs dat werd aangeleverd.'' Als voorbeeld noemde Crump de verklaring van Wilson, die volgens hem niet strookt met de werkelijkheid. ''Hij had een kruisverhoor moeten krijgen.''

Banden

Het bewijs werd aangeleverd door de openbaar aanklager en de politie, die volgens Crump banden met elkaar hebben. ''Een eerstejaars-rechtenstudent had beter werk geleverd dan deze aanklager'', aldus Crump. Vandaar dat er volgens de advocaten een speciale aanklager op de zaak had moeten worden gezet.

Dat geldt volgens hem niet alleen in deze zaak, maar in alle gevallen waarbij een (meestal blanke) agent ''iemand uit onze gemeenschap doodschiet''. ''De erfenis van Michael Brown zou niet moeten zijn dat er een hoop herrie wordt gemaakt, maar dat er iets verandert.'' De advocaten willen bijvoorbeeld zien dat alle agenten camera's dragen, zodat bij een incident de beelden kunnen worden gepubliceerd en ''iedereen kan zien wat er gebeurde''.

Verwondingen

Anderzijds is er veel informatie uit het dossier waarop de jury zich baseerde juist openbaar gemaakt. Zo zijn getuigenverklaringen te lezen en is bijvoorbeeld te zien welke - zeer kleine - verwondingen Wilson overhield aan de confrontatie met de tiener. ''Iedereen kan zijn eigen conclusies trekken, ik ga niet te veel op het bewijs in'', zei Gray.

De persconferentie waar de advocaten hun onvrede uitten, werd overigens verstoord door iemand in de zaal. Na geschreeuw werd hij uit de zaal gezet.

Interview Wilson

In een interview met ABC dinsdagavond (Nederlandse tijd) heeft Wilson verklaard niets niets anders te doen, als hij terug zou kunnen naar het moment waarop hij de 18-jarige Michael Brown doodschoot. Hij zou naar eigen zeggen hebben gevreesd voor zijn leven. Dat liet ABC-presentator George Stephanopoulos via Twitter weten na een interview van een uur met de agent, die maandag hoorde dat hij niet vervolgd zal worden.

In het vraaggesprek zegt Wilson dat hij werd aangevallen door Brown, toen hij hem aansprak vanuit zijn politiewagen omdat de tiener op het midden van de weg liep. Brown beledigde hem en sloeg hem meermaals door het raam.

Wilson had geen taser, en achtte pepperspray en zijn zaklamp geen goed wapen. Vandaar dat hij zijn wapen trok, maar Brown drukte dat in de heup van de agent en zei dat hij ''te laf was om hem neer te schieten. ''Stap achteruit of ik schiet'', zei Wilson en deed dat toen Brown niet luisterde.

Brown deinsde terug, en vluchtte na een tweede schot. Wilson stapte uit en zag hoe Brown aan de overzijde van de weg stopte, omkeerde en weer op de agent af kwam. Hij riep naar Brown dat hij op de grond moest gaan liggen, en schoot meermaals toen hij dat niet deed. Zeker één kogel raakte de jongen. Wilson gaf toe dat hij schoot om Brown te doden. ''Als hij me te pakken zou krijgen, zou hij mij doodmaken'', vreesde Wilson.

Naast de verklaring van Wilson zijn dinsdag ook een hoop getuigenverklaringen gepubliceerd, aldus Amerikaanse media. Een deel daarvan onderschrijft de verklaring van Wilson. Anderen verklaarden juist dat Brown werd geraakt ''toen hij zijn handen in de lucht stak''. Uit weer een andere verklaring is op te maken dat Brown wel even zijn handen in de lucht stak, maar ze daarna weer liet zakken en verder ging met zijn aanval op Wilson.

Woensdag

Gevreesd wordt dat woensdag het stadje opnieuw wordt getroffen door rellen. Om die nieuwe rellen het hoofd te bieden, heeft gouverneur Jay Nixon van de staat Missouri meer militairen van de nationale garde opgetrommeld. Die moeten zorgen dat het niet zo fout gaat, als in de avond en nacht na de uitspraak van de jury.

Daarom zullen er ruim 2.100 leden van de Nationale Garde in Ferguson zijn. Zij zullen zich opstellen bij winkels, huizen en belangrijke gebouwen om die te beschermen, aldus Nixon. ''Dit mag niet meer gebeuren'', zei hij over de ontstane onrust in de stad.

Hij reageerde ook op een verwijt van burgemeester James Knowles van Ferguson, zonder dat verwijt aan te halen. Knowles vond dat de Nationale Garde niet op tijd was om gebouwen te beschermen. Er brandden zeker vijftien gebouwen af, veel meer winkels werden geplunderd. Ditmaal zullen de troepen zo worden gestationeerd ''dat ze in een oogwenk in actie kunnen komen'', aldus Nixon.

Toen Knowles zijn verwijt maakte over de Nationale Garde, zei hij ook dat er nog geen besluit is genomen over de toekomst van politieman Darren Wilson bij het korps. Sinds hij Brown neerschoot is hij met betaald verlof.

'Geen excuus'

Barack Obama heeft geen begrip voor het geweld dat relschoppers gebruiken. Hij zei dinsdag dat "er geen excuus is'' voor de manier waarop wordt gedemonstreerd in de Amerikaanse stad, zoals het in brand steken van gebouwen. "Ik heb geen sympathie voor het vernielen van de eigen gemeenschap'', zei Obama tijdens zijn speech in Chicago.

Obama riep Amerikanen op om zich "constructief" op te stellen in het debat over raciale spanningen en de manier waarop de wet wordt gehandhaafd. De president zei ook dat de frustratie die zichtbaar is "diepe wortels heeft in veel gekleurde gemeenschappen, die het gevoel hebben dat onze wetten niet altijd gelijk en eerlijk worden toegepast''.

Rellen Ferguson na jurybesluit

Gouverneur Jay Nixon van de Amerikaanse staat Missouri heeft dinsdag meer militairen van de nationale garde naar Ferguson gestuurd. © AFP
Bij de rellen zijn auto's in de brand gestoken. © AFP
In het Amerikaanse stadje Ferguson zijn maandagavond (lokale tijd) rellen uitgebroken als gevolg van het besluit van de jury om de agent die de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot niet te vervolgen. © AFP
Na de uitspraak van de jury is het onrustig geworden in Ferguson. © AFP
Meerdere auto`s en gebouwen zijn in brand gestoken. © ANP
De politie heeft met flits- en traangranaten geschoten. © AFP
De agent die op 9 augustus een zwarte tiener doodschoot zal niet worden vervolgd. © AFP
De jury ziet geen reden om te zien dat de moord op Michael Brown opzettelijk was. © AFP
Gevreesd wordt voor nieuwe rellen na de uitspraak van de jury. © AFP
Sinds de agent Michael Brown doodschoot is er veel onrust in Ferguson. Barack Obama heeft opgeroepen rustig te blijven. © AFP
Duizenden demonstranten zijn de straten opgegaan op Times Square om te protesteren tegen de beslissing van de jury. © AFP
Ook in Los Angeles gingen mensen de straat op. © AFP
De demonstranten beschuldigen de politie van racisme. © AFP
De politie schuilt terwijl demonstranten met objecten gooien. © AFP
Barack Obama heeft opgeroepen tot rust in Ferguson. © AFP
Ook vroeg Obama aan de politie om niet in te grijpen bij demonstraties als dat niet nodig is. © AFP
Een stel zoekt toenadering naar elkaar na de uitspraak van de jury. © AFP
Een man houdt zijn handen omhoog tijdens een demonstratie. © AFP
De familie van Michael Brown roept op de demonstraties vreedzaam te laten verlopen. © AFP

Gouverneur stuurt meer troepen naar Ferguson | Chronologie onrust Ferguson | Vijf dingen die u moet weten over de rellen in Ferguson

Rassenscheiding in Amerika nog altijd aan orde van de dag