Vredesbeweging PAX is dinsdag op het laatste moment de toegang tot een mijn van het Amerikaanse bedrijf Drummond in Colombia ontzegd.

PAX zou als onderdeel van de handelsmissie van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) de mijn bezoeken.

De organisatie staat zeer kritisch tegenover de mijnbedrijven in de noordelijke provincie César. PAX publiceerde eerder een rapport waarin daders en slachtoffers meldden dat mijnbedrijven Drummond en Prodeco rechtse paramilitairen zouden hebben betaald om boeren te verdrijven van hun land.

Ontkenning

''De weigering van Drummond om PAX als vertegenwoordiger van de slachtoffers te ontvangen, past in het patroon van ontkenning, intimidatie en bedreiging waarmee het mijnbouwbedrijf reageert op de slachtoffers die voor hun rechten opkomen'', aldus directeur Jan Gruiters van PAX.

Drummond gaf geen reden voor de weigering. De Nederlandse delegatie besloot na onderling overleg - en met instemming van PAX - het bezoek toch door te zetten. Wel zal de delegatie later haar ongenoegen over de weigering aan het bedrijf kenbaar maken.

Energiebedrijven

Ploumen bezoekt met een handelsmissie twee dagen het Zuid-Amerikaanse land. Ook vijf Nederlandse energiebedrijven die tot een kwart van hun kolen uit het land halen, zijn mee. Zij willen met eigen ogen zien hoe de situatie in het mijngebied is.

De vijf ondernemingen tekenden vorige week een overeenkomst met Ploumen waarin ze beloven de misstanden in de kolensector aan te pakken. E.ON, EFZ, Essent, GDF Suez Energie en Nuon gaan hun leveranciers aanspreken op misstanden in de mijnen.

PAX wil dat de mijnbedrijven schadevergoeding gaan betalen aan de slachtoffers. Ploumen wil een dialoog tussen de mijnbedrijven en getroffenen op gang brengen.