Gouverneur Jay Nixon van de Amerikaanse staat Missouri heeft dinsdag meer militairen van de nationale garde naar Ferguson gestuurd.

In de stad is het zeer onrustig sinds een jury maandag bepaalde dat een blanke agent die een zwarte tiener had doodgeschoten niet voor de rechter hoeft te komen.

Brandstichting, plunderingen en harde confrontaties met de politie bepaalden het straatbeeld na de jury-uitspraak. Tientallen mensen werden gearresteerd en er zouden zeker vijftien geweerschoten zijn gehoord. 

Politiechef Jon Belmar vreest dat hij niet genoeg mensen op de been kan brengen. ''Als we hier geen 10.000 politiemensen kunnen krijgen denk ik eerlijk gezegd niet dat we mensen kunnen tegenhouden die de gemeenschap willen vernietigen.''

Niet vervolgd

De rellen in de voorstad van St. Louis braken maandagavond (lokale tijd) meteen uit nadat een jury had besloten dat agent Darren Wilson niet wordt vervolgd voor het doodschieten van Michael Brown (18) in augustus.

Na de dood van de zwarte tiener was het ook onrustig in Ferguson, maar maandag was het geweld ''waarschijnlijk veel erger dan de ergste nacht in augustus'', zei een politiechef tegen de BBC.

Video: Rellen in Ferguson

Conclusie

De jury boog zich sinds 20 augustus over de zaak en is tot de conclusie gekomen dat de agent, de 28-jarige Darren Wilson, Brown op 9 augustus niet opzettelijk heeft gedood.

Verschillende getuigen zouden elkaar hebben tegengesproken. De beslissing van de jury werd al twee keer uitgesteld. Op vrijdag en op zondag kon het orgaan niet tot een beslissing komen.

De Amerikaanse president Barack Obama riep op tot rust in de stad en vrede te hebben met de uitspraak van de jury. Ook de familie van Brown riep op tot vreedzame demonstraties.

Rellen Ferguson na jurybesluit

Gouverneur Jay Nixon van de Amerikaanse staat Missouri heeft dinsdag meer militairen van de nationale garde naar Ferguson gestuurd. © AFP
Bij de rellen zijn auto's in de brand gestoken. © AFP
In het Amerikaanse stadje Ferguson zijn maandagavond (lokale tijd) rellen uitgebroken als gevolg van het besluit van de jury om de agent die de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot niet te vervolgen. © AFP
Na de uitspraak van de jury is het onrustig geworden in Ferguson. © AFP
Meerdere auto`s en gebouwen zijn in brand gestoken. © ANP
De politie heeft met flits- en traangranaten geschoten. © AFP
De agent die op 9 augustus een zwarte tiener doodschoot zal niet worden vervolgd. © AFP
De jury ziet geen reden om te zien dat de moord op Michael Brown opzettelijk was. © AFP
Gevreesd wordt voor nieuwe rellen na de uitspraak van de jury. © AFP
Sinds de agent Michael Brown doodschoot is er veel onrust in Ferguson. Barack Obama heeft opgeroepen rustig te blijven. © AFP
Duizenden demonstranten zijn de straten opgegaan op Times Square om te protesteren tegen de beslissing van de jury. © AFP
Ook in Los Angeles gingen mensen de straat op. © AFP
De demonstranten beschuldigen de politie van racisme. © AFP
De politie schuilt terwijl demonstranten met objecten gooien. © AFP
Barack Obama heeft opgeroepen tot rust in Ferguson. © AFP
Ook vroeg Obama aan de politie om niet in te grijpen bij demonstraties als dat niet nodig is. © AFP
Een stel zoekt toenadering naar elkaar na de uitspraak van de jury. © AFP
Een man houdt zijn handen omhoog tijdens een demonstratie. © AFP
De familie van Michael Brown roept op de demonstraties vreedzaam te laten verlopen. © AFP

Desondanks braken de rellen vrijwel meteen uit. De politie heeft traangas en flitsgranaten gebruikt om de demonstranten uit elkaar te drijven. Ook in andere Amerikaanse steden, waaronder Los Angeles, New York en Oakland, werd geprotesteerd. 

De ouders van Brown hebben dinsdag in een persconferentie gezegd "zeer teleurgesteld" te zijn dat de moordenaar van hun kind geen consequenties krijgt. Ook roepen ze de demonstranten op om vreedzaam te protesteren. 

VN

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra’ad Al Hussein, maakt zich zorgen over het ''disproportioneel'' aantal jonge Afro-Amerikanen dat in Amerika bij confrontaties met de politie het leven laat. Hij zei dat dinsdag in een verklaring naar aanleiding van de protesten. 

''Het is duidelijk dat zeker in sommige plaatsen in de samenleving een diep en woekerend gebrek aan vertrouwen is in de eerlijkheid van de rechtspraak en van rechtshandhaving'', aldus Zeid.

''Ik roep de Amerikaanse autoriteiten op diepte-onderzoek te doen naar de vraag hoe kwesties die rassengerelateerd zijn de rechtshandhaving en rechtspraak beïnvloeden''.

Hij zei zich ook zorgen te maken over het onevenredig grote aantal jonge Afro-Amerikanen in gevangenissen en in dodencellen.

Chronologie onrust Ferguson | Vijf dingen die u moet weten over de rellen in Ferguson

Rassenscheiding in Amerika nog altijd aan orde van de dag