In het Amerikaanse stadje Ferguson zijn maandagavond (lokale tijd) rellen uitgebroken als gevolg van het besluit van de jury om de agent die de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot niet te vervolgen.

De jury boog zich sinds 20 augustus over de zaak en is tot de conclusie gekomen dat de agent, de 28-jarige Darren Wilson, Brown op 9 augustus niet opzettelijk heeft gedood.

Meteen na de uitspraak braken er rellen uit in de voorstad van St. Louis. De Nationale Garde is op de been in Ferguson en er geldt momenteel een no-fly zone boven de stad. De politie schiet met traangas- en flitsgranaten om de demonstranten uit elkaar te drijven.

Demonstranten gooien nog altijd met objecten naar de politie. Meerdere auto's en gebouwen staan in brand en overal in de stad klinken geweerschoten. Volgens de politie zijn zeker twaalf gebouwen in brand gestoken.

Zeker 29 mensen zijn gearresteerd. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Na de dood van de zwarte tiener was het ook onrustig in Ferguson, maar maandag was het geweld ''waarschijnlijk veel erger dan de ergste nacht in augustus'', zei een politiechef tegen de BBC.

Ook in andere Amerikaanse steden, waaronder Los Angeles, New York en Oakland, wordt geprotesteerd. 

Rellen Ferguson na jurybesluit

Gouverneur Jay Nixon van de Amerikaanse staat Missouri heeft dinsdag meer militairen van de nationale garde naar Ferguson gestuurd. © AFP
Bij de rellen zijn auto's in de brand gestoken. © AFP
In het Amerikaanse stadje Ferguson zijn maandagavond (lokale tijd) rellen uitgebroken als gevolg van het besluit van de jury om de agent die de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot niet te vervolgen. © AFP
Na de uitspraak van de jury is het onrustig geworden in Ferguson. © AFP
Meerdere auto`s en gebouwen zijn in brand gestoken. © ANP
De politie heeft met flits- en traangranaten geschoten. © AFP
De agent die op 9 augustus een zwarte tiener doodschoot zal niet worden vervolgd. © AFP
De jury ziet geen reden om te zien dat de moord op Michael Brown opzettelijk was. © AFP
Gevreesd wordt voor nieuwe rellen na de uitspraak van de jury. © AFP
Sinds de agent Michael Brown doodschoot is er veel onrust in Ferguson. Barack Obama heeft opgeroepen rustig te blijven. © AFP
Duizenden demonstranten zijn de straten opgegaan op Times Square om te protesteren tegen de beslissing van de jury. © AFP
Ook in Los Angeles gingen mensen de straat op. © AFP
De demonstranten beschuldigen de politie van racisme. © AFP
De politie schuilt terwijl demonstranten met objecten gooien. © AFP
Barack Obama heeft opgeroepen tot rust in Ferguson. © AFP
Ook vroeg Obama aan de politie om niet in te grijpen bij demonstraties als dat niet nodig is. © AFP
Een stel zoekt toenadering naar elkaar na de uitspraak van de jury. © AFP
Een man houdt zijn handen omhoog tijdens een demonstratie. © AFP
De familie van Michael Brown roept op de demonstraties vreedzaam te laten verlopen. © AFP

Getuigen

De jury concludeerde dat verschillende getuigen zichzelf gedurende het proces hebben tegengesproken of hun getuigenis hebben veranderd.

Een paar getuigen bekenden dat ze hun uitspraken deden op basis van wat ze hadden gehoord van anderen. Ze zouden de schietpartij, in tegenstelling tot wat zij eerder verklaarden, niet bewust hebben meegemaakt.

De beslissing van de jury werd al twee keer uitgesteld. Op vrijdag en op zondag kon het orgaan niet tot een beslissing komen.

Video: Agent Ferguson niet vervolgd

'Geslagen'

In een verklaring die inmiddels is vrijgegeven, stelt agent Wilson dat Brown hem twee keer in het gezicht heeft geslagen. Wilson zei dat hij naar zijn wapen greep, omdat hij bang was dat een derde knal hem fataal kon worden.

Wilson riep herhaaldelijk naar de achttienjarige Brown dat hij op de grond moest gaan liggen, maar die weigerde dat te doen.

Wilson verklaarde dat hij op Brown schoot, omdat hij op hem afkwam en onder zijn shirt naar iets greep. Later bleek dat de tiener niet gewapend was. Wilson heeft in totaal tien schoten gelost.

Teleurgesteld

De familie van Brown heeft in een verklaring laten weten teleurgesteld te zijn met de uitspraak. "Wij vinden het treurig dat de moordenaar van ons kind niet zal worden vervolgd. Wij blijven werken om ervoor te zorgen dat elke politieagent een bodycamera moet dragen."

De familie roept ook op om de demonstraties vreedzaam te laten verlopen.

Video: Moeder Brown huilt na uitspraak jury

Obama

President Barack Obama heeft in een persconferentie opgeroepen tot rust in de stad. "Dit is een land waar iedereen zijn mening mag uiten en waar iedereen vredevol mag protesteren tegen zaken waarvan die denkt dat ze onjuist zijn. Maar een gebeurtenis als deze gebruiken als excuus voor geweld, is in strijd met de wet en in strijd met wie wij zijn."

Hij vraagt vrede te hebben met de uitspraak van de jury. Ook spreekt hij de politie van Ferguson aan. "Laat de vreedzame demonstraties ook vreedzaam verlopen. Grijp niet in waar dat niet nodig is."

"Het is belangrijk dat wij nu luisteren naar de wens van de familie Brown. Demonstreer, maar doe dat vreedzaam", aldus Obama.

Video: De reactie van Obama

Rellen

Sinds Brown werd doodgeschoten door Wilson, is er onrust in en rondom Ferguson. De demonstranten beschuldigen de politie van racisme. De gemoederen liepen eerder al zo hoog op dat er een noodtoestand werd afgekondigd. Ook werden er eerder al troepen van de Nationale Garde opgetrommeld.

Chronologie onrust Ferguson | Vijf dingen die u moet weten over de rellen in Ferguson

Rassenscheiding in Amerika nog altijd aan orde van de dag