De geborgen wrakstukken van de MH17 worden over de weg van Charkov in Oekraïne naar Nederland vervoerd.

Dat meldt het persagentschap Interfax Oekraïne maandagavond op basis van een verklaring van gouverneur Ihor Baluta in Charkov.

Volgens de gouverneur gaan Nederlandse transportexperts het vervoer van de brokstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines naar Nederland voorbereiden.

''We hebben besloten om af te zien van het vervoer per trein", aldus de gouverneur tegen Interfax.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die het onderzoek naar de toedracht leidt, zegt het vervoer over de weg echter nog niet te kunnen bevestigen. ''Nu de wrakstukken in Charkov zijn, wordt bekeken op welke wijze ze binnen de beschikbare mogelijkheden het beste naar Nederland vervoerd kunnen worden'', aldus een woordvoerder.

Volgens hem is nu duidelijk om welke hoeveelheid het gaat en in welke afmetingen. Daarop kan vervolgens het transport van de wrakstukken worden afgestemd. De OVV zegt daar tot nu toe nog geen uitspraken over te hebben gedaan omdat die voorbereidingen nog niet zijn afgerond. Hij noemt het bergen en daarna transporteren naar Nederland ''een complexe logistieke operatie onder uitzonderlijke omstandigheden''.

Vrijwilligers

Oekraïense vrijwilligers hebben maandag achtergebleven wrakstukken opgehaald in het rampgebied. De OVV laat weten dat met de lokale autoriteiten is overeengekomen dat deze week zou worden begonnen met het opruimen van de veelal kleinere wrakstukken, die niet zullen worden bewaard.

De bergingsmissie van de OVV werd zondag beëindigd. Maar op de rampplek liggen nog steeds wrakstukken, die volgens de OVV niet bruikbaar zijn voor het onderzoek. De afspraken om ze op te ruimen zijn onderdeel van de overeenkomst waaronder de bergingsmissie kon plaatsvinden.

In tegenstelling tot de bergingsmissie loopt de Nederlandse repatriëringsmissie om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen te bergen nog steeds. ''Er zijn grote delen van het terrein waar we nog willen zoeken'', aldus een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp