De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een akkoord getekend met de Georgische opstandelingen in de regio Abchazië. 

Het 'strategische partnerschap' viel totaal verkeerd bij de regering in Tbilisi, die Moskou ervan beschuldigt het gebied te willen annexeren.

Rusland en Georgië vochten in 2008 een oorlog uit over Abchazië en Zuid-Ossetië, de ergste crisis in het gebied sinds de versplintering van de Sovjet-Unie. Moskou erkende de twee gebieden na de oorlog als onafhankelijke landen.

Het akkoord werd maandag getekend in de Russische stad Sotsji, precies aan de andere kant van de grens van de afvallige regio. De Georgische minister van Buitenlandse Zaken Tamar Beroesjasjvili noemde het akkoord ''een stap naar annexatie van Abchazië door de Russische Federatie''.

5 miljard roebel

Rusland verklaarde zich maandag bereid 5 miljard roebel (bijna 90 miljoen euro) aan Abchazië te geven, dat wordt bevolkt door 240.000 mensen met verschillende etnische achtergronden. Rusland en Abchazië zouden een ''gezamenlijke defensie- en veiligheidszone'' inrichten, blijkt uit een verklaring op de website van het Kremlin. Bovendien staat nadrukkelijk in het verdrag dat Rusland ''de grens bewaakt tussen de republiek Abchazië en Georgië''.

Moskou zegde toe het gemakkelijker te maken voor Abchaziërs die de Russische nationaliteit willen aannemen.

De Georgische president Giorgi Margvelasjvili noemde het akkoord ''absurd en onlogisch''.