In het overleg over het nucleair programma van Iran is de laatste dagen een ''werkelijke en wezenlijke vooruitgang'' geboekt, maar er zijn nog enkele belangrijke meningsverschillen.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, maandag gezegd.

Ook president Hassan Rohani van Iran zei dat de kloof tussen de gesprekspartners kleiner is geworden. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken vindt het ''jammer'' dat de partijen geen akkoord hebben bereikt, maar is tevreden dat de onderhandelingen worden voortgezet. Hij vindt een goed akkoord belangrijker dan een snel akkoord, laat hij vanuit Rome weten.

Maandag werd bekend dat de onderhandelingen over het nucleair programma van Iran worden verlengd. De deadline liep maandag af.

De onderhandelaars geven zichzelf tot 1 maart de tijd om precies vast te leggen wat van de partijen verwacht mag worden en binnen welke termijn. Vier maanden later, op 1 juli, moet er een definitief akkoord tot stand komen.

December

Uit uitlatingen van de belangrijkste deelnemers aan het overleg valt op te maken dat in de afgelopen zes dagen in Wenen weinig concreets is bereikt, behalve de beslissing om te blijven praten. De volgende bijeenkomst staat begin december gepland, maar het is nog niet bekend waar die zal zijn.

Het uitstel lijkt voordelig voor Iran. Zijn nucleaire programma blijft bevroren, maar intact, zonder verdere inperkingen waar de VS op uit waren. En omdat de onderhandelingen voortduren, blijft Iran maandelijks 700 miljoen dollar uit zijn bevroren tegoeden toucheren, zoals afgesproken onder het voorlopige akkoord dat eind vorig jaar werd bereikt.

Kerry waarschuwde dat het overleg niet tot in de eeuwigheid kan duren zonder dat er serieuze vooruitgang wordt geboekt. Het is volgens hem nu niet het moment om de onderhandelingen af te breken.

Video: Overleg over kernprogramma Iran uitgesteld