De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag op een top over Vrouwen en Recht gezegd dat mannen en vrouwen niet gelijk zijn en dat vrouwen prioriteit moeten geven aan het moederschap.

Erdogan zei op de bijeenkomst in Istanbul: "Ons geloof (de islam) heeft een rol toebedeeld aan vrouwen (in de maatschappij): het moederschap."

Volgens de president zullen feministen dit niet begrijpen, "omdat zij het concept van moederschap niet accepteren".

Vrouwen hebben geen gelijke kansen nodig, maar gelijkwaardigheid, meldt de Turkse krant Hurriyet over de toespraak. "Gelijkheid dwingt het slachtoffer een onderdrukker te zijn, of andersom."

Het zou volgens hem meer moeten gaan om "gelijkheid onder vrouwen" en "gelijkheid onder mannen", dan te zeggen dat mannen en vrouwen gelijk zijn.

Video: Erdogan: vrouw en man niet gelijk

Tegen natuur

Volgens Erdogan kunnen mannen en vrouwen niet hetzelfde worden behandeld, omdat dat tegen de natuur ingaat. Ook kunnen ze niet hetzelfde werk doen, omdat hun karakters, gewoontes en fysieke kenmerken anders zouden zijn.

"Je kunt vrouwen niet al het werk laten doen dat mannen doen, zoals in communistische regimes. Een vrouw een schep geven en haar laten werken? Dat gaat niet. Dat is in strijd met haar delicate postuur", aldus Erdogan.

Om aan te geven hoe hoog Erdogan het moederschap acht, gaf hij een voorbeeld uit de praktijk. ''Ik kuste wel eens de voeten van mijn moeder, omdat ze naar het paradijs roken. Zij wierp me dan een zedige blik toe en huilde soms.''

Erdogans ideeën over de positie van de vrouw zijn omstreden in Turkije. Eerdere uitlatingen dat vrouwen minstens drie kinderen moeten krijgen leidden tot felle discussies, net als zijn voorstellen om het recht op abortus te beperken.