De miljoenenbeloning die de Duitse privédetective Josef Resch in het vooruitzicht heeft gesteld voor informatie over het neerhalen van vlucht MH17 is verhoogd.

Dat heeft Resch gezegd in een interview met het Duitse zakenblad Capital dat maandag is gepubliceerd.

De anonieme opdrachtgevers van Resch hebben het beschikbare geldbedrag opgetrokken van van 30 naar 47 miljoen dollar (bijna 38 miljoen euro). 

Het grootste deel van het geld (30 miljoen dollar) is bedoeld voor bewijzen over de daders en opdrachtgevers. Een tweede beloning, van 17 miljoen dollar, is voor informanten die kunnen aantonen dat de autoriteiten in sommige landen opheldering van de ramp tegenwerken.

"We zoeken een tweede Edward Snowden", verwijst Resch naar de klokkenluider die de grootschalige afluisterpraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA aan het licht bracht.

Resch laat aan Capital weten dat hij en zijn medewerkers al veel reacties hebben gekregen. Maar onder de 'tipgevers' waren ook veel complotdenkers, amateuronderzoekers en mensen die gewichtig willen doen. "99 procent van de tips konden we meteen weggooien", aldus Resch.

'Onbekend bureau'

Het Openbaar Ministerie (OM) raadde eerder af om waardevolle informatie over eventuele daders van de aanslag op vlucht MH17 te deponeren bij "een onbekend bureau, waarvan niet vaststaat wie erachter zit".

"Als mensen informatie hebben, moeten zij zich daarmee melden bij de politie", aldus een woordvoerder. Politie en justitie in Nederland werken met man en macht aan een strafrechtelijk onderzoek, waarin duidelijk moet worden wie er achter het neerhalen zit.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp