Stakers hebben maandag de haven van Antwerpen platgelegd. Volgens Belgische media blokkeren stakers de toegangswegen.

Het hoofd van het havenbedrijf, Eddy Bruyninckx, heeft maandag geklaagd dat de stakers de goede reputatie van de haven te grabbel gooien.

In vier Belgische provincies wordt maandag gestaakt uit protest tegen de bezuinigingen die de nieuwe regering wil doorvoeren. Het zijn Antwerpen, Henegouwen, Limburg en Luxemburg.

Vooral havens, de industrie en het openbaar vervoer zijn getroffen. Door de regionale acties bij het spoor ondervinden ook het nationale en internationale treinverkeer hinder.

Volgens het Belgische persbureau Belga blokkeren stakers ook wegen naar de internationale luchthaven van Charleroi. Daardoor zijn reizigers gedwongen een stuk van of naar het gebouwencomplex te lopen.

Video: Stakers steken rookbommen af bij de Noorderlaan

Beeld: ATV

Treinverkeer

Ook het treinverkeer van en naar België ligt maandag vrijwel stil. Internationale treinen naar of uit Nederland die Antwerpen zouden aandoen, rijden niet.

De Thalystreinen die normaal gesproken ook in Nederland stoppen, rijden niet noordelijker dan Brussel. De intercitytreinen naar België rijden maandag niet en ook de Eurostartreinen doen het Belgische spoor niet aan.

De eerste staking begon zondagavond al. De NS adviseerde reizigers al vanaf zondagavond 22.00 uur niet naar België te reizen met de trein. Reizigers kunnen gekochte tickets omboeken of hun geld terugvragen.

Video: Treinverkeer in Antwerpen ligt stil

Komende maandagen

Ook de komende maandagen worden er regionale stakingen gehouden, gevolgd door een nationale staking op 15 december. Op 6 november was er een nationale betoging in Brussel. Het kwam toen tot ernstige ongeregeldheden tussen betogers en de politie.

Actuele spoorinformatie