Jordaanse autoriteiten sturen Syrische vluchtelingen terug naar Syrië. Het gaat daarbij om onder anderen gewonde mannen en kinderen zonder begeleiding, meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) maandag. 

Jordanië overtreedt daarmee zijn belofte vluchtelingen niet terug te sturen naar hun eigen land, als zij daar geen vrijheid hebben of gevaar voor eigen leven lopen.

Volgens HRW is een groep van twaalf vluchtelingen teruggestuurd die in een revalidatiecentrum werd behandeld. De politie deed een inval in het centrum, zette de vluchtelingen uit en sloot daarop het centrum.

Het centrum was volgens de Jordaanse autoriteiten niet geregistreerd bij het ministerie van Volksgezondheid, maar het centrum spreekt dat tegen.

Vier andere vluchtelingen zijn nabij de grens met Syrië in Jordanië door de politie opgepakt. Zij werden gesommeerd naar het dichtstbijzijnde Syrische dorp te lopen.

Vorige week publiceerde mensenrechtenorganisatie Amnesty International een kritisch rapport over de vluchtelingensituatie in Turkije. In dat rapport werd beschreven hoe sommige vluchtelingen worden teruggestuurd, of beschoten bij de grens. De internationale gemeenschap doet volgens Amnesty te weinig om de vluchtelingen te helpen. 

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië