Het Iraakse leger wordt geplaagd door corruptie. Militairen verkopen wapens op de zwarte markt en niet-bestaande militairen staan op de loonlijst van Defensie. 

Dat zeggen Iraakse legerleiders en parlementariërs tegen de Amerikaanse krant The New York Times.

De krant meldt dat de corruptie in het leger een probleem is in de gewapende strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Irak.

De corruptie heeft er ook aan bijgedragen dat Irak niet goed was voorbereid op de snelle opkomst van IS. Strijders van de islamistische beweging wisten via de zwarte markt en dankzij overwinningen op het leger de hand te leggen op geavanceerde wapens.

"Ik heb tegen de Amerikanen gezegd dat ze geen wapens aan het leger moesten geven vanwege de corruptie. Die is overal, maar je kunt het niet zien", zei kolonel Shaaban al-Obeidi van het Iraakse leger. "Onze mensen zullen stelen.''

Klachten

Militairen in het veld klagen geregeld over slechte uitrusting en goedkoop geproduceerde wapens. Dat is veelal het gevolg van de corrupte legerleiding die geld voor goed materieel liever in eigen zak steekt.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil in 2015 voor 1,3 miljard dollar (1 miljard euro) aan wapens leveren aan het Iraakse leger. Daarnaast wil het ministerie 24,1 miljard dollar besteden aan wapens voor lokale stammen. Soennitische stammen zijn veelal kritisch op het door sjiitische moslims gedomineerde leger.

De Iraakse regering is er fel op tegen dat de stammen wapens krijgen, omdat dat sektarisch geweld aanwakkert en de Iraakse autonomie ondermijnt.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS