Koningin Máxima is maandag begonnen aan een vijfdaags bezoek aan de volksrepubliek China. Ze is tot en met vrijdag in het Aziatische land op uitnodiging van de Chinese overheid.

Máxima is sinds 2009 speciaal pleitbezorger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op het gebied voor "inclusieve financiering voor ontwikkeling", het voor iedereen toegankelijk maken van financiële diensten zoals verzekeringen, bank- en spaarrekeningen, geld overmaken en leningen.

China werkt aan een nationaal plan om verbetering te brengen in die toegankelijkheid en wil daarover met de koningin praten.

Máxima is meteen begonnen met een reeks werkbesprekingen ter voorbereiding op het overleg met de Chinese autoriteiten en verschillende werkbezoeken, zoals aan internetgigant Alibaba later in de week.

Dinsdag heeft Máxima een ontmoeting met de president van de centrale bank en gesprekken met vertegenwoordigers van de toezichthouder op de Chinese bankensector en andere financiële instellingen.

Onduidelijk is nog of de koningin 's avonds een ontmoeting heeft met de Chinese president Xi Jinping of diens echtgenote Peng Liyuan.