De onderhandelingen in Wenen over het atoomprogramma van Iran worden mogelijk verlengd. Dat heeft een hooggeplaatste diplomaat van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag gezegd.

Iran en zes wereldgrootmachten (VS, Rusland, China, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) hadden zich ten doel gesteld om uiterlijk maandagavond overeenstemming te hebben bereikt over het atoomprogramma.

Zondag eerder op de dag liet Iran al weten dat het onhaalbaar lijkt om voor maandagavond tot definitieve afspraken te komen. De deadline zal daarom nu wellicht worden verschoven.

''Onze focus is nog altijd om stappen te zetten in de richting van een akkoord, maar 24 uur voor de deadline praten we met onze partners over een reeks opties. Een verlenging van het overleg is een van die opties", aldus de diplomaat.

Hij voegt daaraan toe dat Iran ''logischerwijs" een van de gesprekspartners is. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, liggen Iran en de wereldgrootmachten ''op veel kwesties nog ver uit elkaar".

Grote gaten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei zaterdag al dat er nog ''grote gaten" moeten worden overbrugd.

De internationale gemeenschap wil garanties dat Iran geen kernbom bouwt. In ruil daarvoor worden economische sancties tegen Iran opgeheven. Iran houdt vol dat het kernprogramma alleen wordt gebruikt om energie op te wekken.