Veiligheidstroepen hebben in Kenia meer dan honderd militanten van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab gedood nadat ze een aanval op een bus hadden gepleegd.

Dat heeft vicepresident William Ruto van Kenia zondag (lokale tijd) verklaard.

Bij de terreuraanval kwamen zaterdag 28 mensen om het leven. De bus, waarin volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zestig personen zaten, was op weg naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

In de noordelijke regio Mandera, nabij de grens met Somalië, werd het voertuig in de vroege ochtend door militanten aangehouden en naar Somalië gereden. Daar werden passagiers die niet in staat waren de Koran te lezen geëxecuteerd.

De slachtoffers waren negentien mannen en negen vrouwen.

Vergeldingsactie

De aanslag werd opgeëist door al-Shabaab, dat in de Keniaanse regio al jarenlang dood en verderf zaait. Volgens de terreurorganisatie was het een vergeldingsactie voor invallen in moskeeën. Na de daad sloegen de strijders op de vlucht.

Op hun vlucht naar Somalië zijn de militanten gedood. Ook is een kamp in Somalië, waar onder meer wapens worden opgeslagen, vernietigd, aldus vicepresident William Ruto.

Volgens Ruto wordt met de actie een duidelijke boodschap aan al-Shabaab afgegeven: "bij elke aanval op Kenia en zijn mensen, zullen we jullie achtervolgen, waarheen dan ook."