Kiezers in Tunesië hebben zondag hun stem uitgebracht in de eerste democratische presidentsverkiezingen ooit in het Noord-Afrikaanse land. De verkiezingen zijn rustig verlopen.

Als geen van de ruim twintig kandidaten meer dan de helft van de stemmen heeft behaald, volgt op 28 december een tweede ronde tussen de nummers een en twee.

De rijen voor de stemlokalen waren zondag aanzienlijk korter dan bij de parlementsverkiezingen vorige maand. Onder de kiezers waren opvallend weinig jongeren. Een half uur voordat de stemlokalen sloten, had nog maar 53 procent van de kiezers hun stem uitgebracht.

In de loop van de nacht komen de eerste prognoses op basis van exitpolls, maar officiële uitslagen worden pas dinsdag verwacht.

Kanshebbers

De meest waarschijnlijke winnaar is de 87-jarige Beji Caid Essebsi, die kort na de Arabische lente in het land al eens interim-premier was. Andere kanshebbers zijn voormalig interim-president Moncef Marzouki, Hamma Hammami van de linkse Volksfrontcoalitie en de steenrijke voetbalclubeigenaar Slim Riahi.

Caid Essebsi was in de jaren tachtig ook al een hooggeplaatst politicus in Tunesië, toen onder meer onder president Zine El Abidine Ben Ali. Het bewind van Ben Ali kwam in 2011 ten einde na felle protesten van de Tunesische bevolking.

Tunesië is het enige land dat als democratie uit die Arabische lente kwam. In de nieuwe constellatie heeft de president enkele bevoegdheden op het terrein van defensie en buitenlands beleid, maar berust het voornaamste deel van de macht bij de premier.