De regering van Sudan wil de vredesmacht van de Verenigde Naties en Afrikaanse Unie weg hebben uit Darfur. Zij heeft de missie gevraagd voorbereidingen te treffen voor haar vertrek, zei een woordvoerder van de missie zondag.

Tussen de vredesmacht en de regering bestaan spanningen over een beweerde massaverkrachting die in Darfur zou hebben plaatsgevonden.

In eerste instantie kreeg de missie geen toestemming om onderzoek te doen in Tabit, een dorp in het noorden van Darfur waar met de regering verbonden troepen zich aan vrouwen zouden hebben vergrepen.

Na een kort bezoek onder begeleiding van regeringstroepen liet de missie weten vooralsnog geen bewijzen van de beweerde verkrachtingen te zijn tegengekomen.

Woordvoerder Ashraf Eissa zei dat het formele memorandum waarin het vertrek van de missie wordt verlangd in de afgelopen week is bezorgd. Het mandaat van de missie loopt pas in maart af. De Veiligheidsraad heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gevraagd voor februari een exitstrategie op te stellen.