Sjiitische en soennitische geestelijken uit tachtig landen zijn zondag in de Iraanse stad Qom bijeengekomen om een strategie te ontwikkelen tegen Islamitische Staat (IS).

Ayatollah Nasser Makarem Shirazi, de hoofdorganisator van de conferentie, riep op tot consensus tussen de twee hoofdstromen van de islam.

Hij zei dat de extremistische ideologie als absurd aan de kaak moet worden gesteld en dat groepen die deze ideologie aanhangen gediskwalificeerd moeten worden.

Andere sprekers op de tweedaagse conferentie gaven de Verenigde Staten en Israël de schuld van de oprichting van IS. Het doel daarvan zou zijn 'de Islam tegen de Islam' op te zetten.

IS heeft momenteel grote delen van Syrië en Irak in handen.

Gevechtsvliegtuig

De strijders IS hebben zondag in het oosten van Syrië een gevechtsvliegtuig van de Syrische luchtmacht neergehaald. Dit meldden de waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Het is niet duidelijk met wat voor wapens het vliegtuig zou zijn neergehaald in de oostelijke provincie Deir al-Zor. Die provincie is in de afgelopen zomer voor een belangrijk deel door de soennitische extremisten van IS onder de voet gelopen. De Syrische regeringstroepen houden stand in een deel van de provinciehoofdstad Deir al-Zor en op het vliegveld van die stad.

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben zondag op grote schaal aan de rand van de stad posities van IS gebombardeerd. Het was voor het eerst sinds IS de regio domineert dat er een gevechtsvliegtuig is neergehaald, aldus de waarnemers.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië